
Kombi Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Kombi bakımı çeşitli nedenlerden dolayı gerekli olabilir. Her şeyden önce kombiler özellikle soğuk aylarda çok sık kullanılan cihazlardır. Bunun yanında sıcak su ihtiyacının da karşılanması için yılın her dönemi kullanılırlar. Dolayısıyla özenli kullanılsa bile yoğun kullanıma bağlı olarak bakım ihtiyacı oluşacaktır. Kombi bakımı sadece arıza veya çeşitli sorunlarda değil aynı zamanda büyük sorunların oluşmasını engellemek açısından da çok önemlidir.
Kombi Bakımı Yapılmadığında Ne Olur?
Kombi bakımı düzenli olarak yapılmadığında cihazda çeşitli sorunlara yol açacaktır. Özellikle kombi ısıtma amaçlı olarak kullanılıyorsa soğuk aylarda kombinin bozulması, hane sakinlerinin büyük güçlük yaşamasına yol açabilir. Üstelik bebek ya da çocuk olan evlerde kombinin çalışmaması kısa sürede hastalıkların oluşmasına yol açar.
Kombi bakımı yapılmadığında küçük bir sorun büyük hale gelmiş olduğundan, ekonomik açıdan önemli zarar oluşturur. Özellikle kombi parçaları maddi olarak pahalı parçalardır ve bu parçaların temin edilmesi önemli gider kalemleri oluşturur. Kombinin içinde yer alan her parça bir anda bozulmaz. Öncesinde bozulmaya yönelik işaretler verir. Bu kapsamda da kombi için düzenli bakım yapıldığı takdirde bozulmaya başlamış olan parçayı önceden görerek önlem almak mümkündür.
Kombi bakımı yaptırmak aynı zamanda kombinin yüksek verimlilikte çalışması açısından da önemlidir. Kombiler zamanla kullanıma bağlı olarak ilk günkü gibi çalışma performansı göstermez. Bu performansın sorunsuz şekilde sağlanması için ise bakımlarının yapılıp filtre gibi konularda temizlik yapılması gerekir. Yüksek verimlilikte çalışmasını sağlamak, gaz konusunda da tasarruf sağlayacağı için faturanın da düşük gelmesinde etkili olacaktır.
İlk bakışta fark edilmese bile bakım yapılmadığında kombinin randımanlı çalışması engelleneceği için istenen seviyede ısıtma sağlamayacaktır. Bu da normal ısı değerlerinin üstünde kombiyi çalıştırmaya ve aynı zamanda da doğalgazın fazladan tüketilmesine yol açacaktır. Yüksek ısılarda ve fazla doğalgaz alarak çalışması halinde ise yanma ayarlarında bozulma meydana gelecektir.
Bu gibi nedenlerden ötürü kombinin sorunsuz çalışması için mutlaka düzenli bakımlarının yapılması gerekir. Düzenli bakımlarının ise sorunsuz hale getirilmesi için profesyonel kombi bakım servisine müracaat edilmelidir. Çünkü kombi bakımı teknik bilgi gerektirir ve yanlış yapılacak bakımlar daha büyük sorunların oluşmasına yol açabilir.
Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Kombi bakımı yapmak için cihazın çeşitli noktalarına kapsamlı bir bakım çalışması gerçekleştirilir. Başka bir deyişle tek bir noktasına değil, çalışması için kullanılan tüm noktalarına bakım sağlanır. İlk olarak kombinin sıcak su ve kalorifer yanma durumu kontrol edilir. Eğer sıcak su çıkışında sorun varsa bu durum çözülür. Sonrasında ise gerek tesisat kapsamında gerekse de kalorifer peteklerine bağlantılarda su sızdırmazlık kontrolüne geçilir. Su sızdırma kombilerde çok yaygın olarak görülen bir sorundur ve ivedi şekilde çözülmesi gerekir. Aksi halde sürekli olarak kombiden su sızacağı için kombinin içindeki bar düşecek ve bu da kombinin otomatik olarak kendisini kapatmasına yol açacaktır.
Sonraki aşamada ise kombinin içi açılır ve tozlanma durumuna bakılır. Tozlanma durumu özellikle filtrenin tıkanması ve yanma vanasının da zarar görmesi açısından etkilidir. Buna yönelik toz alma çalışması gerçekleştirilir.
Kombiler elektrik ile çalıştığı için kombi bakımı yapılışı için elektrik devrelerinin de kontrolü önemli yer tutar. Elektrik sisteminde yaşanacak bir hata sadece kombinin çalışmaması için değil aynı zamanda yangın gibi daha büyük sorunlara da yol açabilir. Bunun önüne geçilmesi için ise elektrik bağlantıları ve hatlarında kontrol sağlanır.
Cihaza gelen doğalgazın yanma sonrasında oluşan atık gazın dışarıya atılması için baca fanının doğru şekilde çalışıyor olması çok önemlidir. Bu kapsamda baca fanı kontrol edilerek zamanla biriken toz ve kirlerin de temizlenmesi sağlanır.
Kalorifer peteklerine gelen ısı, kombinin içinde ısınan su sayesindedir. Bu bakımdan su akışının sorunsuz olması ve istenen ideal sıcaklıklarda ısınmış olması gerekir. Sıcak suda meydana gelecek sorunlar, verimli ısınmanın önüne geçer. Aynı zamanda daha fazla doğalgaz yanmasına da sebep olarak faturanın yüksek olmasına da yol açabilir.
Bu türden sorunlar yaşanmaması için mutlaka su basınç ayarı ve aynı şekilde peteklere su akışında da herhangi bir sorunun olup olmadığı anlaşılmalıdır. Suyun temiz olması da petekler arasında dolaşımın sorunsuz olmasını sağlayacağı için su boşaltılır ve yerine temiz su basılır. Suyun bu şekilde boşaltılması aynı zamanda peteklerde biriken havanın da çıkmasına olanak tanır.
Kombi bakımında yapılanlar arasında genleşme tank havasının da ölçülmesi yer alır. Bu tank, istenen ısı değerlerinde kombinin stabil çalışmasını sağlar. Dolayısıyla tankta meydana gelebilecek bir sorun talep edilen verimli ısınmayı engeller. Basıncın ideal ayarlarda olması için gerekli hava basımı uygulanmaktadır.
Kapsamlı işlemler yapıldığı için kombinin bakımına yönelik diğer gerekli olan eylemler de bakım esnasında gerçekleştirilir. Ateşleme kontrolü, gaz ayar kontrolleri, oluşmaya başlamış arızaların tespiti gibi konularda uzman teknik servisten destek almak çok önemlidir. Kombiler karmaşık yapıda cihazlar olduğu için kullanıcılar tarafından bakımları yapılamaz. Bu yüzden kombi teknik servis desteği alarak belirlenen periyotlar ile kombi bakımının yapılması gerekir.
Servise Kombi Bakımı Yaptırırken Dikkat Edilecekler Neler?
Kombi teknik servis tarafından yapılacak olan bakımlarda belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Her şeyden önce tercih edeceğiniz servisin alanında deneyimli olması ve gerekli bakım belgelerine de sahip olması gözetilmelidir. Aksi halde bakım esnasında çeşitli arızalara sebebiyet verebilir. Bununla birlikte bakım esnasında nelerin yapılacağına yönelik de servisten bilgi talep edebilirsiniz. Yetkin bir servis, bakım öncesinde nelerin yapılacağını ve hangi konular üzerinde durulacağını ayrıntılı olarak açıklayacaktır.
Teknik servis tarafından yapılacak kontrollerin en hızlı şekilde tamamlanması için öncesinde kombiye dönük olarak genel bir temizlik yapabilirsiniz. Kombi çalışır durumdaysa servisin gelmesine yakın kapatarak zaman kazanabilirsiniz.
Sağlanacak olan bakım hizmetinde özellikle kombinin kritik aksamlarına, limit sensörüne ve çekiş durumuna yönelik bakım yapılmalıdır. Aynı şekilde su haznesi temizliği ve filtrelerin de genel kontrolünün yapıldığından emin olmalıdır. Aksi halde yapılacak olan bakım eksik kalacağı için istediğiniz verimliliği alamazsınız.
Bakım konusunda sorun yaşamamak için profesyonel kombi teknik servisten yardım almanız gerekir. Ancak bu sayede kombinizdeki mevcut sorunları tespit ettirebilir, sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.
Kombi İçin Bakım Hangi Sürelerde Yapılır?
Kombi bakım süresi genel olarak yıllık periyotlar ile yapılır. Bu yıllık bakım süresinin de örneğin kombinin çok daha sık kullanılacağı sonbahar ve kış ayları öncesinde yapılması tavsiye edilir. Hem kışa hazırlık yapmak hem de kullanım sırasında kombinin tam verimli olacak şekilde çalışmasını sağlamak için bu noktaya dikkat edilmelidir.
Baca konusu zehirlenme gibi durumların yaşanmaması için daha önemli olduğundan baca çekiş kontrolü ise 6 ayda bir yapılmalıdır. Aksi halde çeşitli sağlık sorunlarına ve istenmeyen durumlara yol açabilir.
Şayet günlük kullanım esnasında kombiniz istediğiniz verimi vermiyor ve çalışma konusunda sorunlar yaşıyorsa bu durumda da hemen kombi teknik servis ile iletişime geçmeniz gerekir. Kombiler arızalı halde kullanılmaya devam edildiğinde çok daha büyük sorunlara yol açacak yapıdadır ve böylesi bir durumda maddi olarak önemli zararlara uğrayabilirsiniz.